Tabletop

Tabletop (stolne igre) su igre koje se obično igraju na stolu ili na drugoj ravnoj površini, kao što su igre na ploči, strateške, kartanje, kockice, minijaturne ratne igre ili druge.

Stolne igre mogu se klasificirati prema opštem obliku ili korištenoj opremi: 

  • društvene igre (avanturističke društvene igre, Backgammon, šah, Go, Reversi); 
  • sa kartama (Kolekcionarske igre s kartama, Tarot igre s kartama); 
  • sa kockama (Bunco, Craps, Farkle, Generala, Poker kockice, Sic bo, Zombie Dice);
  • sa papirom i olovkom (Battleship, Connect 5, Tačke i kutije, Vješala, Klice, Sudoku); 
  • za igranje uloga na stolu (Call of Cthulhu, Dungeons & Dragons, Warhammer Fantasy Roleplay); 
  • strateške igre (Wargames, igre simulacije vlasti, minijaturne igre); sa pločicama (Mahjong, Domine)

Dungeons and Dragons

Dungeons & Dragons  stolna je igra uloga (RPG) smještena u fantastični svijet. Izdaje ju tvrtka Wizards of the Coast. Izvorni autori Gary Gygax i Dave Arneson su D&D po prvi puta objavili u siječnju 1974. u vlastitoj tvrtki Tactical Studies Rules (TSR). Iako je igra izvorno nastala iz stolnih ratnih igara, prvo izdanje D&D-a se općenito smatra početkom suvremenih igara igranja uloga i, samim time, početkom industrije RPG-ova.

D&D razlikuje se od tradicionalnih ratnih igara postavljajući svakog igrača u ulogu pojedinačnog lika, umjesto veće vojne postrojbe. Igrači se uživljavaju u uloge pustolova, a igrom upravlja tzv. gospodar tamnice (engl. dungeon master, skraćeno DM) – DM ima ulogu pripovjedača i suca, a njegova je zadaća upravljati svijetom igre i postavljati izazove, bitke i pustolovine pred ostale igrače. Nakon uspješno obavljenih zadaća, likovi bivaju nagrađeni blagom, znanjem i bodovnim iskustvom (engl. experience points, skraćeno XP), što im omogućuje napredovanje i otvara vrata još većim izazovima.

Warhammer

Warhammer 40000  je izmisljeni Univerzum sa elementima naučne fantastike i predstavnik je mračnom stila. Objavljena književna dela, koje se odnose na izmisljeni Univerzum objavljena su u zvanicnim izdanjima se podrazumevaju kao kanon (eng: canon). Fantazija opisuje “daleku budućnost” naše Galaksije. Stonu ratnu igru proizvodi Games Workshop. Warhammer 40,000 je osnovao Rick Priestley 1987. godine, kao futuristički pratilac Warhammer Fantasy Battle (Fantasi borbe Warhammera), kombinovajuci mnoge mehanike igre. Ekspanzije igre Warhammer 40,000 se periodično izdaju i daju pravila za urbanizam, planetarne opsade i velike borbe, kao i druge nacine igre i varijacije. Igra je u svom osmom izdanju, koje je objavljeno 17. juna 2017.

Igraci sakupljaju i boje pojedinačne 28 mm (1,1 in) minijaturne figure, koje predstavljaju futuristicke vojnike, čudovišta i oklopna borbena vozila. Ove figurice se formiraju u odrede ili jedinice u vojsci, tako da mogu da se bore protiv drugih igrača. Svaki igrač donosi približno isti skup jedinica za stonu borbu sa rucnim ili kupljenim terenom. Zatim igrači odlučuju o scenariju, u rasponu od jednostavnih pucanja do kompleksnih borbi sa učešćem branio ciljeva i pojačanja. Model fizički kreću oko stola i stvarnim rastojanjem između modela igra ulogu u ishodu bitke. Igra korak po korak, sa različitim rezultatima utvrđuje tabelama i roll kosti. Bitke može da traje od jednog sata do celog vikenda, i borbe mogu biti su obuhvatili zajedno da se formira kampanje. Mnoge igre i hobi prodavnicama domaćina igre, i zvanični slot događaji se održavaju na regularnoj bazi, na primer, presto lobanja