Cosplay

Cosplay, riječ japanskog porijekla koja je na engleskom kratica od “prikaz kostima” ili “igra kostima”, izvedbena je umjetnost u kojoj sudionici nose kostime i dodatke kako bi predstavili određeni lik ili ideju koja se obično uvijek poistovjećuje s jedinstvenim imenom. Ovi nositelji kostima često komuniciraju kako bi stvorili supkulturu usredotočenu na igru uloga, pa ih se najčešće može vidjeti u igraćim grupama ili na skupovima ili konvencijama. 

U kombinaciji s drugim aspektima scenske umjetnosti, pozorišni kostimi mogu glumcima pomoći da prikazuju likove i njihov kontekst, kao i da prenose informacije o povijesnom periodu, geografskom položaju i dobu dana, sezoni ili vremenu pozorišne predstave. Neki stilizirani kostimi, poput Harlequina i Pantaloona u Commedia dell’arte, preuveličavaju aspekt lika.

Ova općenita upotreba postepeno je zamijenjena terminima “haljina”, “odjeća”, “ogrtač” ili “odjeća”, a upotreba “kostima” postala je sve ograničenija na neobičnu ili zastarjelu odjeću i odjeću čiji je cilj dočaravanje promjena identiteta, poput kazališnih kostima, kostima za Noć vještica i maskota