You are currently viewing Šta su tabletop igre?

Šta su tabletop igre?

Društvene igre ili tabletop igre predstavljaju vrstu igara koje uključuju pomeranje ili postavljanje figura ili brojača na već određenu površinu po unapred utvrđenim pravilima. Neke igre su zasnovane na čistoj strategiji, mnoge sadrže element slučajnosti, ali većina njih zavise od čiste sreće, bez ikakvog elementa veštine ili znanja.

Serija od 49 malih rezbarenih obojenih kamenja pronađena je na grobljz Basur Hoiuk (Başur Höyük ) u jugoistočnoj Turskoj starog oko 5000. godina. Ovo su najstariji ostaci igara ikada pronaćeni. Slični ostaci su pronađeni u Siriji i Iraku koji ukazuju na društvene igre poreklom iz Fertile Crescent pozantom pod nazivom ,, kolevka civilizacije’’.

Druge igre s kockama ranog porekla kreirane su bojenjem jedne strane plljostanih štapića. Ovi štapići su se bacali istvoremeno a ukupan broj obojenih štapića je označavao dobitak. Kockice iz drevne Mesopotamije su napravljene od velikog broja materijala, uključujući izrezane zglobne kosti, drvo, obojeno kamenje i ljušture školjki.

Kockice su se takođe pravile i od drugih materijala poput mesinga, bakra, slonovače i mermera. Kockice iz rimskog doba izgledaju dosta slično šestostranim kockicama koje se danas koriste. Takođe, postojale su i kockice s isečenim uglovima čime su pružale dodatne mogućnosti.

Leave a Reply