You are currently viewing Nešto o nama

Nešto o nama


RTC Fantacon- svijet mašte i čudesnog

U nedavno obnovljenom i otvorenom Centru za mlade, održano je zanimljivo predavanje posvećeno skupini zaljubljenika u fantastično koji su, poigravajući se s različitim pojmovima, odlučili da svoje aktivnosti objedine u nazivu RTC Fantacon. Naime, RTC je akronim od pojmova Role play (odnosno igre uloga), Tabletop (ili igrica koje se igraju za stolom) i Cosplay (tj. kostimiranja), dok je Fantacon izvedenica od Fantasy Convention-a (odnosno Sajmova fantastičnog). Igre uloga, igrice za stolom i kostimiranje su posebne kategorije koje imaju svoja određena zasebna obilježja, no ponekad se one mogu i djelomično preklapati.

Andrej Agačević, jedan od glavnih pokretača RTC Fantacona, objasnio je: „Role play se odnosi na aktivnosti ili igre u kojima učesnik preuzima ulogu jednog ili više likova u datom scenariju i upravlja odlukama lika da bi se došlo do određenog cilja. Možda bi najbliži pojam bio poluimprovizovani teatar. Dječije varijante bi mogla biti igrica Lopovi i policajci, dok se odrasli interesuju za kompleksnije scenarije kao što su sjednice UN-a ili fantastičnije scenarije kao što su „Igre prijestolja“, „Zvjezdani ratovi“, itd.

Potom nastavlja: „Tabletop igre su one koje se igraju na površini stola, a u kojima igrač ne igra neku konkretnu ulogu već se fokusira na upravljanje resursima i donošenje strateških odluka kako bi pobijedio ostale igrače ili prešao igricu. Klasični primjeri su šah ili monopol, dok danas postoje hiljade različitih igara u koje se ubrajaju i igre s minijaturama koje predstavljaju simulacije velikih historijskih bitki (recimo popularna igrica Warhammer 40,000) ili naučno-fantastičnih romana .

Zatim kaže: „Cosplay je uzeo maha u zadnjih par decenija a odnosi se na oblačenje i stilsku imitaciju omiljenih likova iz filmova, stripova, knjiga i igara, ali i određenih historijskih epoha. Glavno obilježje je da nema podijeljenih uloga, nema igre niti pravila – kostimiranje je jedina svrha. Posebno su u svijetu poznati sajmovi na kojima se predočavaju evropski stilovi poput gotike ili renesanse, steampunk i cyberpunk ambijentacije, te popularni anime/manga.

Leave a Reply